De wereld

Kinderen leren op MidMid niet alleen over de wereld, maar vooral ook in de wereld. De wereld is de plek waarin ze leven en het is vanzelfsprekend dat we kinderen in staat stellen om op een verantwoordelijke manier om te gaan met die wereld.

 

Duurzaamheid, in de brede zin van het woord, vormt hier een kernbegrip. Duurzaamheid legt de verbinding tussen ik en de ander, tussen hier en daar, tussen dichtbij en ver weg, tussen nu en de toekomst.

 

Op het MidMid leren kinderen om op een verantwoorde en duurzame wijze relaties aan te gaan met anderen en de (directe) wereld om hen heen. De 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vormen hierbij een uitstekende leidraad: dit is burgerschapsonderwijs pur sang.

 

Een voorbeeld hiervan is de workshop ‘Happy Meal’ die de WUR voor middelbare scholen heeft ontwikkeld, waarbij leerlingen aan de slag gaan met de producten uit een Happy Meal. Waar komen deze producten vandaan? Hoe zijn ze geproduceerd? Tot slot krijgen ze de vraag of het hen lukt om zelf een Happy Meal samen te stellen, maar dan een waar mens en wereld minder onder te lijden hebben.

 

Uit onderzoek blijkt dat:

“Leren voor duurzaamheid gaat om onderwijs waar leerlingen kritisch leren denken, verbonden zijn met hun omgeving, ruimte krijgen om ontdekkend en handelend te leren aan de hand van lokale en mondiale vragen rondom gezondheid, klimaat, armoede, ongelijkheid, energie en biodiversiteit.”

Arjen Wals, 

Hoogleraar Transformatief Leren voor Sociaal-ecologische Duurzaamheid/Unesco Chair

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb